Växer tillsammans och barnens rättigheter

Växer tillsammans – Ett projekt för hållbarhet och barnens rättigheter

Barnombudet i Uppsala arbetar för att sätta barnets bästa i fokus. Ett sätt att göra detta på är genom att ta hand om vår miljö och leva mer hållbart. Därför har vi startat projektet Växer tillsammans, som ska främja både hälsa och ett tryggare, mer inkluderande samhälle.

Vad handlar projektet om?

Projektet syftar till att öka kunskapen om hållbar matproduktion och hur vi kan leva mer miljövänligt. Vi vill också skapa plats för möten mellan olika generationer genom gemensamhetsodlingar. Deltagarna i projektet är bland annat barn, seniorer, Sfi-studenter och personer från daglig verksamhet.

Odlingarna är ett sätt att föra människor samman, minska matsvinn och ge verktyg för ett mer hållbart liv.

Varför odling?

Att vara utomhus och jobba med odling är bra för hälsan. Forskning visar att trädgårdsarbete kan minska stress, förbättra den fysiska hälsan och förebygga sjukdomar. Genom gemensam odling skapas också en känsla av gemenskap, vilket kan minska ensamhet och öka integrationen.

Odling och barns rättigheter

Barnkonventionen och Agenda 2030, som Sverige har åtagit sig att följa, handlar bland annat om att skydda barnens rätt till en bra livskvalitet och en hållbar framtid. Genom projektet Växer tillsammans vill vi bidra till dessa mål genom att visa på enkla och kostnadseffektiva sätt att skapa mer hållbara och trygga samhällen.

Vi på Barnombudet anser att det har gjorts framsteg på vissa områden, men vi behöver fortsätta arbetet för att säkerställa barns rätt till en bra framtid och för att uppnå de hållbarhetsmål som FN satt upp.